Monday, April 27, 2009

Kokk:P

Jeeps, täna tegin oma esimese ametliku korraliku küpsetamise siinmail. Nimelt tegin lasange't endale ja pereisale õhtul. No niipalju oli lihtsam, et kastet sinna hakkliha peale ei pidanud ma algusest peale tegema, vaid siin on müügil mingi komplekt kus on kastme jaoks pulber ning peab lisama ainult vett ja piima. Aga siiski....päris armas küpsetamine oli. Ja see sai HEA.....ma ise hullult põdesin, aga tõesti mõnus oli. Ja homseks jagub ka:P Vähemalt pole homme söögimuret:P
Miks ma siis küpsetama olen järsku hakanud? Eks ikka sellepärast, et pereema lendas ju laupäeval koos Alex'iga Bulgaariasse ja ma üritan siis tubli perenaine olla ning pereisa ja Julia eest hoolitseda. Meil on see aeg siin täitsa mõnusalt läinud - saame Julia ja pereisaga hästi läbi ning neiu on ka minuga kahekesi olles rahulik ja armas.
Suur võit on see, et täna viisin ta lasteaeda, kuigi Alex'it ei olnud. Nimelt pole Julia varem üksinda lasteaias käinud - kui Alex on puudunud, on ka Julia puudunud. Aga reedel kasvatajad ütlesid, et Julia on viimasel nädalal meeletult nautinud lasteaeda ja ehk prooviks ta ikka üksi tuua - muidu kui jälle pikk vahe sisse tuleb, võtab tal lasteaiaga harjumine aega. Minu poolest see ju täitsa sobib, aga kartsin pereisa - et kuidas tema sellesse suhtub. Pereema aga veenis teda enne äraminekut, et saaks ikka loa Julia lasteaeda viia. Ja muidugi tuletati mulle veel eile õhtul meelde, et ma pean lasteaias ütlema, et kui Juliale ei meeldi üksi, siis nad helistaks ja ma lähen talle järgi. Kui ma aga talle järgi läksin, oli neiul nägu naeru täis ning jooksis ringi:) Ja kasvataja ütles ka, et see on tema arust senimaani Julia parim päev üldse - ja ta on lasteaias käinud alates augustist:) Nii et mina olen rahul ja õnnelik:) Vähemalt saab natuke kodust rahu nende kahe nädala jooksul:P
Laupäeval oli meil siin SUPER-ilm....päike paistis, sooja oli kuskil +20 ning ma sain ka korralikult päevitama...oma kaks tundi olin päikse käes..:) Ja siis hiljem me grillisime koos pereisa ja Juliaga...mõnus:) Ning pühapäeval (muide teist korda järjest) käisin kirikus. Oi kui mõnus! Eelmine kord juba öeldi mulle, et pean tulema, sest neil ülistus- ja palveteenistus. Ja tõesti, asi oli seda väärt! Hästi armas oli....kuna meil data ei töötanud, siis lauldi laule niisama, niipalju kui keegi teadis. Õnneks olid päris mitmed laulud sellised, mis ka eesti keeles...nii et ma siis vahepeal laulsingi eesti keeles. Kuigi see oli ikka hullult raske...viisi tean, aga sõnad ei tule meelde...ja siis nii mõnegi laulu puhul tuletasin norra sõnadest, et kuidas see eesti keeles ikka oli:) Ja siis olid teenistusruumi pandud üles palvekohad, kus sai pärast armulauda käia ja palvetada ja mõelda:) Hästi armas! Ning inimesed saavad soki, kui ütlen, et ma juba varsti siit lahkun....nad on alles hakanud minuga harjuma:P Mina aga olen selle aja ning selle erilise koguduse eest siin tänulik! Ma peaaegu et jääks siia ainuüksi selle koguduse pärast....aga pole õige aeg. Proovisin Jumalaga läbirääkimisi pidada, aga hetkel on mul siiski õige aeg minna tagasi õppima ning kes teab, mis pärast seda elu toob:) Norra on igastahes minu südames rohkem kui siia tulles:)

Friday, April 17, 2009

Kiired ajad

Oeh, kaks pikka nädalat on mu viimasest sissekandest mööda läinud. Mõtlesin kirjutamisele mitu korda, aga kunagi ei jõudnud selleni - lihtsalt nii palju on õhtuti tegemist olnud.
Nimelt olukord selline, et sain kaks nädalat tagasi lõpuks tõlketööd.....kuulutused panin nii kuu tagasi netti üles ja nüüd siis hakkavad vaikselt ära tasuma. Igastahes, olen viimased kaks nädalat iga õhtu arvuti taga muudkui tõlkinud (ning vahepeal päeval laste lõunauinaku ajal ka:P). Olen suutnud ära teha 4 tööd - 2 üheleheküljelist eesti-inglise tõlget, ühe 4lk tõlke ning eile öösel lõpetasin ühe suure töö, mis oli 14lk metsanduse juttu. Lõpuks oli ikka päris villand juba, aga no tasus ära:) Kuna hetkel rohkem tööpakkumisi pole, loodan nüüd paar päeva puhata ja siis olen valmis uue hooga jätkama!
Meil olid siin siis eelmine nädal Påske (ülestõusmispühad). Kolmapäeval oli tööl inimestel juba lühendatud päev ning neljapäevast esmaspäevani oli vaba. Koolis oli lastel aga terve eelmine nädal vaba ning nad läksid kas teisipäev või kolmapäev alles kooli. Nii et jah, siin on see aeg alati puhkus. Ma olen siin kuulnud ka, et hästi tavaline on peredel påskeferie'l minna mägedesse suusatama. Meil oli siin vaikne - neljapäeval värvisime lastega mune, pere käis vanavanematel külas mitmed päevad ning tsillisime niisama. Mina sain pmst neli päeva puhkust - see oli hea vaheldus:)
Siis üks vana jutt, aga pole seda jõudnud kirjutada. Umbes kaks nädalat tagasi läksin Alex'ile lasteaeda järgi ning leidsin tee äärest pajuoksad. Vaatasin igale poole ringi, aga puud ei leia. Ja olen selle üle tükk aega pead murdnud, aga ei ole veel suutnud pajupuud meie lähedusest leida. Aga miks on see eriline? Sest pajuurvad meenutavad mulle alati Ele't ja tervet tema peret...nii et väga armas meenutus oli! Ja muidugi võtsin need endaga kaasa ja panin oma tuppa vaasi:)
Julia on meil ikka tubli ning käib potil, mähku on all ainult siis, kui ta magab. Kuigi ta tuli siin vahepeal ise öösel üles, sest oli vaja pissida. Ainuke probleem on, et ta ei nõustu lasteaias pissima. On küll lasteaias ilma mähkmeta, aga enne ei pissi, kui koju jõuab. Loodame, et harjub varsti ära võõrastes kohtades pissimisega:) Ning seda ka, et ta ei kasuta ju pisikest lastepotti, vaid pissib ikka suure poti peal, nii nagu venna ja emme ja issi ja Grete:)
Vahepeal olid meil siin jälle pilves ilmad, aga täna on teist päeva mõnus soe ilm. Pereisa võtab igastahes päikest täna. Ning aias on kaks esimest kollast nartsissi lahti - Alex ei jõua ära oodata, millal rohkemad avanevad, et saaks nad tuppa tuua. Eile juba jonnis, kui esimene lahti oli. Aga üritasime ikka seletada, et ühel lillel on toas üksinda igav. Ning täna hommikul jooksis enne lasteaeda minekut esimese asjana nartsisse vaatama - ja oi mis rõõm, kui teine oli ka juba lahti!
SUUR UUDIS: Pereema sai täna uue auto. Tegelikult ostsid nad selle juba eelmine nädal, aga täna said kätte. Hästi mõnus auto on - Volkswagen Tiguan. Hea suur auto! Pereema ja pereisa käisid sellel hommikul järel ning kui koju tulid ja pereisa garaazi ukse avas, tegi naljakat vihast häält..me siis mõlemad kohe küsima, et mis viga? Pereisa vastas selle peale, et ta ei taha vana autot (muide, tema auto on nii aasta vana Audi:D).
Siin siis ka pilt meie uuest autost....oi kuidas tahaks sellist endale ka...aga ainult mitte Volksu:P

Friday, April 03, 2009

Meie tubli Julia

Täna oli jälle super-soe ilm, nii et käisime lastega päeval õues - no nii oma 1,5 tundi vist nautisime päikest. Ja siis, kui Julia just ütles, et juua tahab, tuli issi kokapudeli ja küpsistega...täitsa plaanimata.
Emme käis aga täna linnas sõbrannadega kokku saamas ning muidugi soppas ka nata. Nii said Julia ja Alex ühesugused särkide ja aluspükste komplektid(no tglt olid mõlemad Alex'ile mõeldud, aga muidugi tahtis Julia täpselt samasugust nagu vennal). Igastahes, kuna Juliale see komplekt nii meeldis, tahtis ta seda selga panna. Ja kes see ikka aluspüksid mähkme peale paneb. Nii pidi ka Julia nagu suur tüdruk ilma mähkmeta olema(ta ise nõudis seda). Tegime kokkuleppe, et kui tal pissihäda tuleb, siis peab meile ütlema. Jõudsime väljas käia ja niisama olla, kui Julia siis tuli ja ütles, et tahab pissile. Ja muidugi istus rahulikult potile ning pissis. Te oleks pidanud nägema neiu enda nägu rõõmust säramas. Tema viimased potikogemused olid haiglasolekuajast, kus ta nuttis ja karjus, kui pissiproovi jaoks potil pidi olema. Igastahes, täna õhtul oli ta meelekindel, et tema läheb ka ilma mähkmeta magama. Nüüd, kui kell on pmst pool üks öösel, kuulsin teda nutmas...arvatavasti tuli pissi. Aga kui see teda ära ei hirmuta, saab meil pisike neiu ka varsti mähkmevabaks:)
Õhtupoole olime ka väljas ja nautisime päikest....mina olin lausa ainult pusa väel, sest väljas oli pmst 18 kraadi. Ning lastel on söögiisu ka parem, kui õues saab süüa(mida nad juba teist päeva järjest teinud on:)
C'est la vie ja elu on ilus!:)

Wednesday, April 01, 2009

Kollane liblikas!

Täna nägin oma selle kevade esimest liblikat! Ja muidugi oli ta kollane....ehk siis mul tuleb kuldne suvi see aasta! Suht loogiline, sest ma olen ju enamuse suve Eestis....pärast nii pikka äraolekut ei saagi see muud olla kui kuldne:)
Muidu läheb vaikselt....meil oli siin vahepeal lumesadu jälle, nii et neljapäeva öösel vastu reedet sadas oma 10cm lund maha....päris hea, kui vahepeal on pmst 2 nädalat soojad kevadilmad olnud. Aga nüüd on jälle kevad....vähemalt täna:)
Niipalju ka veel uudiseid, et tegin eelmine nädal norra keele kursusel testi, et kõrgemal tasemel olevasse keelegruppi pääseda. Ja see teisipäev olingi uues grupis! Suht lahe....õpetaja räägib raskemalt, aga ntx see esimene kord ei olnud mul mingeid raskusi arusaamisega. Ning päris lahedad inimesed tunduvad ka olevat. Niipalju kui ma see esimene kord teada sain, on seal 5 leedukat, prantslanna, bulgaarlane, üks naine Bosnia-Hertsegoviinast ning USAkas( see usakas on mu enda pakkumine, ta inglise keele aktsendi järgi:D). Igastahes, vahepeal ma siis õppisin nädal aega nagu hull, sest uus grupp on alustanud uue raamatuga ning minu vana grupp oli raamatu 17-st peatõkist läbi võtnud 9. Suht hull oli..viimastel päevadel oli ml vahepeal tunne, et mu pea lõhkeb:) Aga üle elasin ning nüüd saan uusi huvitavaid asju õppida:) Olen väga rahul!

Ja siin pildid, kus pärast hambapesu tegime pilti, sest Alex ei saanud enne magama mindud, kui pidi kindlaks tegema, et issi ikka teada saab, et ta hambad ilusasti puhtaks pesi:)