Sunday, May 17, 2009

Norges nationalsdag 17.mai


Täna on siis Norras suur ja tähtis päev! 17.mai, mis on Norra aastapäev. Eriti lahe on siin selle tähistamine. Üle maa on 'laste-rongkäigud', nagu nad neid kutsuvad. Oslos kestis see aasta rongkäis kuningakoja ees 3,5 tundi, mis oli nii tund kauem kui eelmine aasta. Ning kuningapere seises terve selle aja oma rõdul, vaatas ja lehvitas. Eriti nunnu oli pisikest viie-aastast kroonprintsessi seal lehvitamas näha:)
Mina käisin aga Arendal'is kohalikku linna rongkäiku vaatamas. Point siis see, et koolid ja lasteaiad on oma õpilastega rongkäigust osa võtmas ning uhked vanemad ja sõbrad-tuttavad vaatvad pealt:) Meil siin kestis ka rongkäik pea tund aega. Ja siis oli NOrra hümni laulmine ning kaks last pidasid lühikesed kõned tänase päeva tähtsusest. See on ju päev, mil Norra kirjutas alla oma põhiseadusele aastal 1814. Ning siis pärast linna-rongkäiku korraldavad enamus koolid oma õpilastele ja nende peredele igasugu võistlusi ja mänge. Niimoodi oli terve linn Norra lippudest kirju:)
Meil oli kirikus avatud koovhik täna pärast rongkäiku ning käisin ka seal. Sellel aastal läks kogutud raha tänavalaste toetuseks Kiievis. Ma ikka ja aina imestan, KUI superid inimesed minu kirikus siin on. Kogu aeg koguvad millekski raha jne. JA täna õhtul läheme ühele perele külla kella viiest. Lihtsalt niisama tsillima:)
Muidugi eilse päeva suurim uudis, mida te juba teate....NORRA VÕITIS EUROVISION'i:) Või siis norrakate jaoks 'Melodi Grand Prix'. Täpselt nii kutsutakse Eurovisiooni siin Norras:) Igastahes, Alexander Rybak on selle täiesti ära teeninud, sest ta on supernunnu ja lahe ning laul oli ka super!
JA Eesti oli ka supertubli oma kuuenda kohaga pärast aastaid finaali mittejõudmiseni. Meil kirikus ka mitmed ütlesid, et Eesti laul oli väga ilus. Ega ei olegi ju vaja pidevalt mingit show'd korraldada....lihtne ruulib!
Ja niipalju ka, et ma olen varsti sokolaad siin. Nimelt oli eile nii +25 väljas ja ma siis pikutasin ka tunnikese õues. Randid on tugevad....pereema suht vihkab mind, sest tema pikutas ka tunni ning tal pole pmst ühtegi ranti:P
Ilusat päikselist kevadet!:)

No comments: